Travel

Wat is een camperverzekering?

Wanneer je overgaat tot het kopen van een gemotoriseerd voertuig die je graag in het verkeer in Nederland wenst te brengen dien je er altijd rekening mee te houden dat er daarvoor verplicht een bepaalde verzekering dient te worden afgesloten. Het gaat hierbij dan concreet om de zogenaamde WA-verzekering die zorgt voor het verzekeren van schade ten opzichte van derden. De camperverzekering is bijvoorbeeld een verzekering die je als eigenaar en bestuurder van een camper verplicht moet afsluiten. Zo’n verzekering zorgt ervoor dat de andere betrokken partij bij een door jou veroorzaakt ongeval is verzekerd voor het ontvangen van een eventuele vergoeding. Wil jij graag meer te weten komen over het afsluiten van de zogenaamde camperverzekering? Verdiep je dan even in de onderstaande informatie!

             Dien je een camperverzekering verplicht af te sluiten?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven geldt voor het in het verkeer brengen van een bepaald voertuig in Nederland (en eigenlijk in zowat heel Europa) een verzekeringsplicht. Dit geldt dus zeker niet alleen maar voor de auto, maar ook voor andere voertuigen zoals bijvoorbeeld een motor en een brommer en dus ook voor een camper. Alleen op deze manier kan men ervoor zorgen dat elke persoon die deelneemt aan het verkeer is gedekt tegen mogelijke schade. Je moet dus altijd je camper verzekeren!

De verplichting voor het afsluiten van een camperverzekering geldt in de praktijk wel uitsluitend voor de zogenaamde WA-verzekering. Deze verzekering is speciaal in het leven geroepen om het voor mensen op een betaalbare manier mogelijk te maken om zich in regel te stellen met de geldende, wettelijke bepalingen. Dit gezegd hebbende is het zo dat de camperverzekering ook op een veel uitgebreidere manier kan worden afgesloten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld ook prima kan kiezen voor één van de onderstaande opties:

  • Een beperkt cascoverzekering;
  • Een volledige cascoverzekering;

Voor de hierboven aangegeven soorten camperverzekeringen geldt echter dat ze in tegenstelling tot de WA-verzekering niet verplicht dienen te worden afgesloten. Deze kan je dus afsluiten wanneer je daar de nood toe voelt, maar er geldt geen verplichting voor. Dit gezegd hebbende kunnen deze verzekeringen zeker en vast wel interessant zijn om te overwegen.

             Je camperverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering

In de praktijk is het mogelijk om voor de camperverzekering ook een extra verzekering voor inzittenden af te sluiten. Ook voor deze verzekering geldt dat er geen verplichting voor geldt, maar dat ze mogelijks wel interessant kan zijn om te overwegen. Deze verzekering zorgt ervoor dat schade aan niet alleen de bestuurder, maar ook aan de andere inzittenden van de camper wordt vergoed op het ogenblik dat daar nood aan is. Het gaat hierbij overigens in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet uitsluitend om eventuele medische kosten waarvan sprake is. Wat namelijk bovendien ook te denken van schade aan kleding en eventuele bagage? Ook dergelijke kosten worden door dit type van verzekering gedekt.

             Het afsluiten van een reisverzekering, interessant of niet?

De camperverzekering afsluiten zorgt ervoor dat je dus aan de geldende wettelijke eisen voldoet. Dit betekent echter niet dat alle mogelijke risico’s zijn verzekerd, integendeel. In het bijzonder wanneer je van plan bent om met de camper op reis te gaan (naar het buitenland) is het aan te raden om ervoor te kiezen om ook een reisverzekering af te sluiten. Door het afsluiten van een dergelijke verzekering ben je verzekerd tegen heel wat onverwachte kosten tijdens je vakantie. Het gaat hierbij niet alleen om mogelijk verlies van je bagage, maar ook om bijvoorbeeld schade die ontstaat aan de spullen die je meeneemt op vakantie. In ieder geval, ga je met de camper op reis? Denk dan eventueel buiten het afsluiten van een camperverzekering ook even na over het afsluiten van een reisverzekering.

             Besparen op je camperverzekering? Dat kan met deze tips!

De camperverzekering afsluiten brengt natuurlijk steeds een bepaalde kostprijs met zich mee. Het is voor veel mensen belangrijk om de kosten van hun camperverzekering zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Dit niet in het minst omdat ook de aankoop van de camper natuurlijk wellicht een behoorlijke som geld heeft gekost. Gelukkig is het zo dat een verzekering voor je camper afsluiten in de praktijk helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Wij hebben alvast drie belangrijke tips voor je op een rijtje gezet om rekening mee te houden.

                1.) Vergelijk goed de verschillende camperverzekeringen op de markt

Allereerst is het altijd interessant om de verschillende soorten camperverzekeringen te vergelijken die op de markt zijn terug te vinden. Niet alleen dien je hierbij rekening te houden met de verschillende soorten camperverzekeringen, wat bovendien ook te denken van de kosten die in rekening worden gebracht door de verschillende verzekeraars? Door het uitvoeren van een vergelijking zal je kunnen vaststellen dat je de standaard verzekeringspremie voor je camperverzekering behoorlijk kan drukken. Op die manier kan je rekenen op een scherpe prijs zonder dat je moet inleveren op vlak van polisvoorwaarden. Heb jij geen gewone camper maar een oldtimer? Dan is het verstandig een speciale oldtimer camperverzekering af te sluiten!

                2.) Bepaal het meest optimale eigen risico

Veel mensen houden er geen rekening mee, maar het eigen risico dat van toepassing is op de camperverzekering kan doorgaans naar wens worden aangepast. Dit betekent dat je ze vrijwillig kan verhogen of verlagen. Op het ogenblik dat je dat doet zal je merken dat een hoger of net lager eigen risico ook altijd een invloed heeft op de periodieke premie die voor je camperverzekering moet worden betaald. Ben je dus met andere woorden van plan om over te gaan tot het afsluiten van een camperverzekering? Dan zal je altijd even voor jezelf willen controleren wat nu echt het meest interessante eigen risico is.

                3.) Voorkom overbodige dekkingen

Het spreekt voor zich dat de dekkingen waar een camperverzekering over beschikt bepalend zijn voor het totale prijskaartje dat moet worden betaald. Omwille van deze reden is het erg belangrijk om te voorkomen dat je jezelf gaat verzekeren voor zaken die je wellicht toch niet nodig hebt. Een bekend voorbeeld hiervan is het afsluiten van een Europese dekking wanneer je eigenlijk met je camper alleen maar in eigen land gaat rondrijden. Door overbodige dekkingen uit te schakelen zal je in ieder geval kunnen vaststellen dat de premie voor je camperverzekering heel wat goedkoper kan worden.