Lifestyle

Warme winterse gerechten

Als het buiten guur en koud is, wil je je graag lekker verwarmen. Een stevige maaltijd of een lekkere warme drank kunnen hier dan goed bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan warme chocolademelk met slagroom, anijsmelk, aan een bord traditionele erwtensoep (ofwel snert), of aan stamppotten zoals boerenkool, hutspot en zuurkool.

Veel winterse gerechten worden nog steeds gemaakt zoals je moeder of zelfs je oma al deed, en daar is natuurlijk niks mis mee, want het smaakte uitstekend.

Toch heeft TipTopper geprobeerd een aantal winterse recepten met een eigentijdse twist samen te stellen. Bijvoorbeeld door net even wat andere ingrediënten toe te voegen, of door gerechten te bereiden in een snelkookpan in plaats van uren te laten koken of sudderen.

Gezonder eten

Doordat steeds meer mensen kiezen voor gezonder eten, al dan niet vegetarisch of vegan, is hier in de recepten uitgebreid aandacht aan besteed. Bovendien staat bij elk recept hoe je het alternatief kunt bereiden, bijvoorbeeld een vegetarische versie van een vleesgerecht of andersom.

Een belangrijk uitgangspunt was dat het gezond moest en niet te calorierijk.

Winterse gerechten met een twist

Je vraagt je misschien af hoe je een twist kunt geven aan standaard winterse gerechten. TipTopper heeft een aantal recepten op een rijtje gezet.

Hotspot

Hotspot is een pittige, dus ‘hotte’ variant op de hutspot. Wat is gebleven zijn de wortels en uien, wat is toegevoegd is paprika en courgette, en de aardappelen zijn vervangen door kidneybonen.

Zuurkoolschotel met stroop

Zuurkool met stroop? Het klinkt misschien vreemd, maar het is echt heel lekker. De zuurkoolschotel bestaat uit zuurkool, (kip)gehakt), paprika, aardappeltjes, rozijnen en stukjes appel. Dan even in de oven met een laagje geraspte kaas. Op je bord giet je er dan wat schenkstroop overheen. Eet je de zuurkoolschotel liever zonder stroop, dan laat je die gewoon weg.

Boerenkool met zoete aardappel

De gewone aardappel is vervangen door zoete aardappel, die minder koolhydraten bevat. Lekker met kipshoarma er doorheen.

Anijsmelk van havermelk

Anijsmelk wordt vaak gemaakt met anijsblokjes. Deze bevatten helaas veel suiker. Je kunt de anijsmelk ook zelf maken met steranijs, aangevuld met bijvoorbeeld kaneel, venkelzaadjes en gember. Gebruik je havermelk, dan is de anijsmelk ook nog veganistisch.

Knolselderijsoep

Knolselderij is één van de vaste ingrediënten van erwtensoep. Je kunt het ook als basis voor je soep gebruiken en er groenten en (vegetarische) rookworst aan toe te voegen. Door het toevoegen van doperwtjes maak je er zelfs een soort omgekeerde erwtensoep van.

Oma’s kippensoep met orzo

Klassieke kippensoep zoals oma die vroeger maakte. De vermicelli en rijst die zorgen voor het lichtgebonden effect zijn vervangen door orzo (Italiaanse rijstpasta).

Bruine bonensoep uit de snelkookpan

Bruine bonensoep van gedroogde bonen moet urenlang koken. In de snelkookpan is het al na 15-20 minuten klaar. Uiteraard moet je wel eerst de bonen een nachtje laten weken.

Kapucijnerschotel met groenten en gehakt

Kapucijners worden veel gegeten met spekjes, augurken en zilveruitjes. Je kunt ze echter ook heel goed combineren met diverse groenten en gehakt. Een heerlijk alternatief.

TipTopper heeft nog veel meer heerlijke recepten voor je, voor alle seizoenen van het jaar.