Lifestyle

Verplicht een mondkapje dragen met de Coronawet?

In Nederland mag je niet zomaar verplicht worden om een mondkapje te dragen. Daarom is er recentelijk een wet in het leven geroepen waarmee dat wel mag. Met deze Coronawet kan de overheid van een dringend advies een verplichting maken. De reden waarvoor hier een wet voor nodig is, heeft te maken met de Nederlandse Grondwet en het recht op de onschendbaarheid van het lichaam. De Eerste Kamer heeft recentelijk ingestemd met de Coronawet, maar wat betekent dat voor ons?

Verplicht een mondkapje op 8 december?

Het feit dat de Eerste Kamer de Coronawet heeft goedgekeurd betekent niet dat de mondkapjesplicht direct ingaat. De regering hoopt dat de wet op 1 december in werking kan treden. Daarna moet er een ministeriële regeling worden ingesteld en dat duurt een maand. Die regeling moet vervolgens worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en daar kan een week overheen gaan. De eerst mogelijke datum dat je verplicht een mondkapje moet dragen in Nederland is dan dus 8 december. En dat is als alles voorspoedig verloopt.

Drie maanden

Een belangrijk kenmerk van de Coronawet is dat deze automatisch vervalt na 3 maanden als hij niet wordt verlengd. De situatie zal gewoon weer de oude zijn nadat de Coronacrisis voorbij is. De Coronawet is geen maatregel die je de rest van je leven kan verplichten om gezondheidsmaatregelen te nemen. Het is dus een tijdelijke wet die in leven is geroepen voor deze periode.

Geen noodtoestand

Nederland is overigens niet het enige land dat het dragen van een mondkapje verplicht maakt. Er zijn een aantal andere Europese landen waar deze regel al geldt en waar al lang een verplichting is. In die landen is een noodtoestand ingevoerd, maar in Nederland heeft de overheid gekozen om dat niet te doen. Waarschijnlijk is de reden daarvoor dat het niet de bedoeling is de inwoners angst aan te jagen en om een gedeelte van de verantwoordelijkheid bij de bevolking te houden. Daarin zijn de Nederlandse leiders dus aanzienlijk sympathieker dan sommige andere regeringen.

Het belang van een verplichting

Het verplicht dragen van een mondkapje is wel belangrijk en alleen als iedereen zich hieraan houdt ontstaat er een zo veilig mogelijke situatie. Dat is ook waarom het kapje in het openbaar vervoer wel verplicht is gemaakt. De niet-medische mondkapjes die verplicht zijn, hebben als doel om het virus bij de drager tegen te houden. Ze beschermen je dus niet voldoende tegen het oplopen van het virus. Draagt iedereen een niet-medisch mondkapje, zoals binnenkort zeer waarschijnlijk op bepaalde plekken het geval zal zijn, dan beschermt iedereen elkaar.

Niet overal verplicht

Met de Coronawet mag de overheid een mondkapje op bepaalde plaatsen verplicht maken. Ze zullen dat niet overal doen, maar wel in gesloten ruimtes zoals restaurants, winkels, musea en stations. Als je zit dan mag je het mondkapje af doen en blijf je 1,5 meter afstand houden. Sta je op, dan moet het kapje op. Met deze tijdelijke verplichting en de basisregels die uiteraard nog steeds gelden, maken we de situatie samen aanzienlijk veiliger. Bestel je mondkapjes in Nederland!