Lifestyle

Edelstenen reinigen: hoe doe ik dat?

Als je de kostbare edelsteen van Ruben Robijn sprankelend wilt houden, moet je hem regelmatig schoonmaken. Je kunt het reinigingsproces zelf uitvoeren. Je moet echter rekening houden met de basisregels en reinigingstechnieken. Het is omdat elke edelsteen anders moet worden behandeld. De veiligste methode om de edelsteen schoon te maken, is door hem in warm water en zeep te laten weken. Reinig het vervolgens met een zachte borstel. Daarna kun je de edelsteen drogen met een zachte doek. Lees hier meer over de behandeling van edelstenen.

Speciale behandelingen voor elk type edelsteen

Het reinigen van de edelsteen van Ruben Robijn is essentieel om te doen. Het reinigingsproces zorgt ervoor dat de edelsteen er levendig en sprankelend uitziet zoals op de eerste dag dat je hem gekocht hebt. Meestal biedt de juwelier een schoonmaakservice voor edelstenen. Je kunt de edelsteen echter ook zelf reinigen. Voordat je de edelsteen schoonmaakt, moet je het type edelsteen identificeren dat je hebt. Dit komt omdat elke edelsteen een andere behandeling nodig heeft. Als je bijvoorbeeld amethist, aquamarijn, citrien, kwarts en topaas hebt, kun je ze schoonmaken door ze in warm water te weken. Daarna kun je ze borstelen met een zachte borstel. Deze edelstenen kunnen worden gereinigd door kooktechniek en ultrasone reiniging. Aan de andere kant, als je saffier en robijn hebt, kun je ze schoonmaken met een sopje en een zachte borstel. Deze edelstenen moeten echter door een professional worden schoongemaakt.

Tips voor het verzorgen van edelstenen

Elke kostbare edelsteen van Ruben Robijn moet goed worden behandeld om de glans en kwaliteit te behouden. Je moet je edelsteen beschermen tegen krassen en verkleuring. De schade aan de edelsteen is blijvend. Het is dus beter om preventieve maatregelen te nemen om de schade te voorkomen. Het belangrijkste om voor je edelsteen te zorgen, is door hem regelmatig schoon te maken. Je kunt je sieraden schoonmaken door ze af te vegen met een zachte doek. Harde edelstenen zoals diamant, saffier en robijn kunnen worden gereinigd met alcohol. Daarnaast kun je ze ook schoonmaken met een sieradenreiniger. Maar toch, zorg ervoor dat je de aanwijzingen zorgvuldig leest. 

Tips om schade aan je edelsteen te voorkomen

Zorg ervoor dat je geen agressieve reinigingsmiddelen gebruikt die ammoniak en bleekmiddel bevatten. Deze techniek is echter niet geschikt voor zachte poreuze edelstenen zoals barnsteen, koraal en parel. Het reinigingsproces kan stof en chemische stoffen verwijderen die de glans van je edelsteen kunnen vernietigen. Houd er rekening mee dat elke edelsteen een speciale behandeling nodig heeft. Weken in een sopje kan voor sommige edelstenen goed zijn, maar het kan andere soorten edelstenen schaden Als je niet zeker bent van de juiste techniek om de edelsteen te reinigen, dien je een professionele juwelier te raadplegen.