Travel

Alles wat jij moet weten over een vakantie naar Corvo in de Azoren

Het landschap van Corvo ligt bezaaid met zwarte stenen van waaruit vele muren en andere bouwwerken zijn opgetrokken. De Estrelinha heuvel is met zijn 720 meter het hoogste punt van het eiland Corvo en biedt een prachtig uitzicht over de oceaan en de krater; de Caldeirão. Corvo, dat zeker de moeite waard is om te bezoeken tijdens een vakantie naar de Azoren, kent weinig bos op wat ceders en jeneverbessen na wat zich prachtig vermengt met het groen van de velden en weilanden van de granen van plantages.

De Caldeirão en de kliffen

De omtrek van de krater “Monte Gordo” is breder dan 2 kilometer en kent twee vervormde kratermeren. De stilte en de serene rust die hier heerst past perfect op deze afgelegen plek in Europa. De noordoostelijke kust van het eiland Corvo heeft een prachtig kliffen kust soms wel honderd meter hoog en abrupt eindigen in het blauw van de Atlantische Oceaan. Vanaf hier maakt u dan ook prachtige foto’s met kleine  baaien als decor en vergezichten over de atlantische oceaan.

Architectuur

De enige nederzetting op het eiland, Vila do Corvo, ligt verweven door smalle straatjes tegen de heuvel op. De straten, geplaveid met zwarte kinderkopjes, worden geflankeerd door merendeels wit geschilderde huizen. Enkele huizen zijn nog opgebouwd met muren gemaakt van zwart basalt blokken afkomstig uit de zwarte rotsen. Het plein, Largo do Outeiro, vormt het centrum van het dorp. De lokale bevolking hangt hier samen met toeristen samen op de zwarte stenen banken zich vaak verdiepend in het verleden. De gevel van de kerk, gewijd aan “Onze Lieve Vrouw van de Wonderen, kijkt uit over de oceaan. Het werd gebouwd in 1674 en herbouwd in de 18de eeuw. Binnen is er een Vlaams standbeeld van de patroonheilige van het eiland.

Molens

In de buurt van “Ponta Negra”, sieren kleine windmolens de kust. Vanuit bepaalde standpunten vormen ze witte stippen op de diepe blauwe horizon. met het profiel van het eiland Flores op de achtergrond. Een mechanisch apparaat draait de houten koepel, zodat de zeilen de richting van de wind volgen. Deze molens zijn de herinneringen aan hoe belangrijk de productie van maïs en tarwe was, en nog steeds is, op dit eiland.

Handwerk

De houten deursloten, die nog steeds met de hand gemaakt door de kunstenaars van het eiland Corvo, zijn het symbool van de rustige, vredige leven stijl van dit eiland, waarin alle elkaar kennen.. Vele vrouwen op dit eiland doen aan haken, borduren en maken voorwerpen vaak van schelpen. Ondanks dat het eiland nog slechts bezaaid is met een handvol inwoners, is het Heilige Geest Festival springlevend rond de kleurrijke kapel van Vila do Corvo, dat dateert uit 1871. Op 15 augustus wordt er gedanst en is er een religieuze ceremonie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderen. Het Festival dos Moinhos (Molen Festival) is eveneens opgenomen in deze vieringen, en brengt de plaatselijke fanfare en brassbands van de andere eilanden hiernaartoe om de bevolking te vermaken voor een paar dagen. In september is er tenslotte nog de sluiting van de zomer festiviteiten waar dan ook weer wederom gedanst wordt ter ere van Onze Lieve Vrouw van het Goede Pad.Culinair
De lokale keuken is vooral gebaseerd op de verse producten gevangen uit zee of geplukt van het land. Heerlijk maïs brood wordt ter plaatse gebakken en geserveerd met typische gerechten, zoals de taart “erva do Calhau” en “couve de Barça”. Daarnaast heeft men heerlijk handgemaakte kaas van Corvo, welke gesneden in semi-harde plakken en oranje van kleur is met een pittige smaak.